AAM – Srpen 2010 – Heart Nebula

Heart Nebula Ano, na každého jednou dojde a tak i na mě došlo. V srpnu 2010 jsem oslavil své první „vítězství“ v amatérské astrofotografické soutěži AAM (Amatérský astrofotograf měsíce) pojaté v duchu hesla „národ sobě“ aneb fotografové fotografům. Celý článek a podrobnosti ZDE.

Z mého pohledu stojí ještě za zmínku, že snímek je focen a zpracován tzv. bicolor technikou, kdy je ze dvou monochromatických snímků utvořen jeden barevný. Obvykle se u mlhovin používá kombinace filtrů Hydrogen Alpha (vlnová délka 656.3nm) a Oxygen III (vlnová délka 500.7nm) tak, že H-a tvoří červený kanál a OIII zelený a modrý. To odpovídá víceméně „realitě“. Zde je ovšem – jako takový pokus – místo OIII filtru použit filtr SII (Sulfur, síra), jehož pásmo propustnosti je v okolí vlnové délky 673nm, tedy ještě „tmavší červená“ než 656.3nm u filtru H-a. Jak je vidět, tento pokus vyšel dobře.

Související snímky
Jak vypadá mlhovina pouze v kanálu H-a.
Jak vypadá mlhovina v paletě HST (Hubble Space Telescope).

Poznámka: jak bicolor, tak HST obrázky jsou zobrazeny ve falešných – nepravých barvách.

Příspěvek byl publikován v rubrice Ocenění a úspěchy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>