28.1.2011 – PÁ/SO – Bezvěrov, Čbán

Po nepovedené noci 16.1., kdy jsem nevyfotil nic a naopak si rozladil montáž odborným stiskem tlačítka „Reset to Factory Defaults“ poté, co jsem zaměnil RA/DEC kabely od motorů a divil se, že montáž najíždí zcela jinam, než by měla, nastal první výjezd tohoto roku. Předtím jsem ještě promarnil druhou část noci 22.1., kdy se náhle vyjasnilo a já byl nepřipraven. Leden je tedy zatím absolutně neúspěšný.

Touha změnit to nastala právě teď a po přemluvení kolegou, Davidem Kraftem, jsem se rozhodl zajet s ním do Bezvěrova. Téměř celý den jsem věnoval přípravě astrokrámů, montoval jsem novou sestavu a redukce na Schmidt-Cassegrain, který již přes půl roku čeká na své první světlo. Velké zklamání nastalo při nakládání krámů do auta. Nevejde se. Ať zkouším kufr, zadní sedačky, přední sedačku, na výšku, na šířku, na délku, tak krabici s tímto mým nejnovějším a největším SCT dalekohledem nejsem schopen naložit :-( . Sice s sebou vezu náhradní (či druhou) montáž, ale ani tu dnes nevyužiji ke kloudné práci, protože nemám jak upnout zrcadlovku k pointačnímu dalekohledu (tudíž plán fotit souhvězdí se dnes opět nekoná). Odjíždím tedy s pouze jednou trochu funkční sestavou miniBorgem 71 s LPS filtrem a kamerou Atik 314L+.

V Bezvěrově jsem již kolem 17:45 a cestou pozoruji, jak se od západu obloha mění z jasné v zataženou. David už je téměř na místě, nebýt toho, že po sjezdu z malého kopečka nemůže vyjet ten následující a co více, nemůže vyjet zpět ani tento :-) . Na polní, luční, lesní stezce je kolem 10ti centimetrů sněhu, což je alespoň pro mě sjízdné. Po zachránění sebe samého pomáhám Davidovi. Od původně nejmenšího kalibru – tlačení, vyprošťovací koberce apod. – přecházíme rovnou do nejtěžšího protiútoku. Nasadím sněhové řetězy se speciálním vzorkem pro trakci i na ledu a na laně vytahuji Davidovo Felicii. Aby toho nebylo málo, ani mi nepomůže, protože mu náhle nejde nastartovat. Mě zas pro změnu nejde otevřít kufr, zasekl se mi zámek :-( . Jediné prozatím pozitivní je, že je už komplet zataženo.

Po vyproštění se spojujeme s Liborem Šmídem, který k nám záhy přijede a díky jeho připojení na Internet zjišťujeme, že ve Čbánu bude dnes snad větší šance na úspěch – přesto, že je Čbán o více jak 100 metrů níže. V 19hod jsme na louce a těch 10 centimetrů sněhu na rovině nečiní nikomu potíže. Osvědčuje se mé hrablo, které si ode mě kluci s radostí půjčují. Přeci jen je lepší se válet po zmrzlé trávě, než ve sněhu.

Ha, po sestavení montáže jako obvykle první zapojuji vyhřívání na objektivy. Blik, nic. Pojistka v pořádku, kabel též, jen pružinka se nějak záhadně smrskla a mám po kontaktu středového vodiče. To samé se stalo s druhým, náhradním kabelem. Opravená vyhřívací jednotka (Procyon Telescope Heater – PTC) vydává podivné pískání, ale jen když mám připojen 3“ vyhřívací pásek. Když jej vyndám (a nechám zapojen jen jeden pásek), tak pískání zmizí. Vzhledem k problémům, které v poslední době mám jsem si nedávno objednal další kompletní sadu vyhřívacích pásku všech velikostí, pro jistotu, takže hned jeden měním. PTC blikne a konec, nesvítí, nebliká – přitom pochopitelně doma, při testování to fungovalo naprosto dokonale. Nadávám, jak jen nejvíce to umím – a že jsem v tom přeborník. Náhradní vyhřívání, které jsem si sám vyrobil jsem totiž zcela náhodou zapomněl doma. Měl jsem dnes v plánu si koupit další součástky na výrobu záložní jednotky a tak jsem jej vyndal z astrokufříku a dal si do kapsy u kabátu, že se v součástkách budu referenčně pídit po stejných konektorech a zapomněl jsem ho tam později vrátit, jak jsem spěchal s odjezdem. Voltmetrem měřím, zda je na konektorech nějaké napětí přesto, že kontrolní dioda nesvítí. Naštěstí nějakých 10V tam je a pásky nepatrně hřejí. Tak snad to vydrží.

Po ustavení montáže, GPS, připojení kamer, zaostření a obvyklých kratochvílích přejíždím montáží na cíl dnešního večera – Vánoční stromeček, který mám v plánu zkusit v RGB, tedy klasicky barevně. Jelikož mám jako vánoční stromeček nejraději smrček, říkám objektu rovnou smrček či smrk, protože mám náladu na bodu mrazu – a to i přesto, že se mi podařilo otevřít s Davidovo pomocí kufr od mého auta.

Vzhledem k pokročilé hodině (20:50) ostřím jako první modrý filtr s cílem nafotit hodinu v modré, hodinu v zelené a hodinu v červené. Modrou zaostřím (snad i díky LPS filtru, ořezávajícím část UV spektra) na FWHM 1.38, což je pro mě přijatelná hodnota. Bohužel, po 3 minutách je z toho FWHM kolem 2 :-( grrr. Ale alespoň vím, že lépe to dnes nepůjde, seeing to neuvěřitelně rozmazal. Po přepnutí na zelený filtr mám první testovací expozici po 30ti vteřinách s FWHM 1.28, tedy dokonce lepší. Po 3 minutové expozici je konečná opět kolem 2. Ach jo. A co je nejhorší? Celý večer mi jde dnes montáž nějak divně. Graf pointace skáče jako koza utržená ze řetězu a to je neobvyklé. Navíc, ačkoli jsem s tím vůbec nehýbal, mám hvězdy komplet všechny „ujeté“ (tj. protažené) o jeden až dva pixely :-( . Jelikož vím, že to půjde opravit v počítači nechávám sestavu fotit i tuto hrůzu. Mohl bych si s tím totiž hrát i hodiny a nic nevyřešit.

Po přeložení montáže a zaostření červeného filtru a znova udělané kompozici si všímám, že mi najednou ovladač Gemini píše „RA motor lags!“, což je obvyklá hláška, když nemá montáž alespoň 12 Voltů. Jenže teď je má, protože auto mám nastartované a zároveň dobíjím hlavní autobaterii, ze které vše napájím. Nemůžu problém odhalit. Procházím celé složité a záludné menu Gemini ovladače a náhodou objevím, že je tam nastavené TVC na 005 ??? A to tedy nechápu. Nastavím nula. Zároveň zaparkuji a vypnu montáž. Ustavuji znova, přeostřuji znova pointer i hlavní dalekohled. Nově dělám kompozici a mrznu, protože je už krásných -13 stupňů Celsia. Focení přes červený filtr již další problémy nepřináší, FWHM je dokonce kolem 1.4 i po 3 minutách. A dalekohledy vypadají nezaroseně.

Libor, David a já ve Čbánu, pohled směr Plzeň

Focení s kamarády má jednu zásadní nevýhodu. Povídáme si u toho a běháme od jedné sestavy k druhé a prohlížíme si jednotlivé subexpozice. Navíc není možné si sednout společně v autě, protože na sedadlech máme všichni věčně nepořádek. Tak mrzneme venku a hlavně se u toho vůbec nevyspíme (byť tedy spát 3×30 minut není žádný extra zázrak, ale v konečném důsledku se to opravdu velmi pozná). Libor dnes fotí taky smrček, také v RGB a trochu v H-alfě, když už objekt zapadá. David fotí M42 v RGB, což je jeho evergreen a k ránu M81 – nenechal se nalákat na ty LBNka, co jsem mu zkoušel vnutit… zato já jsem si k ránu zkusil jedno z nich a měl jsem ohromný problém jej nalézt i s GoTo systémem (který jsem předtím špatně synchronizoval a hodinu pak hledal, kde jsem se dopustil omylu). Takže mi zbyl čas jen na 5×10 minut L a musím říct, že reflexní mlhovina LBN bla bla v souhvězdí Draka je neuvěřitelně slabá, protože nebyla na snímku vůbec vidět (kluci se mi smáli, že to co mám za mlhovinu je jen námraza na LCD displeji laptopu – a to ji pravidelně seškrabuji nehty, což uznávám, není dokonalé řešení).

Ráno fotím flaty B, G, R a Luminance. Jako první nás opustil Libor. My s Davidem odjíždíme v 5:15 a cestu do Plzně nám zpříjemňuje pohled na úzký srpek Měsíce a planeta Venuše alias Jitřenka.

Ani nevím, jaké napsat poučení z dnešního fiasko-výjezdu. Snad jen, že je třeba si objednat ještě další náhradní vyhřívání a kabel pro spojení s montáží a vůbec všechny kabely, kdyby náhodou. Jeden nikdy neví, co bude za problém řešit příště. Taky bych si mohl pořídit třetí laptop, když bych na dvou fotil, tak abych se měl kde dívat do planetária či případně na počasí na Internetu, který plánuji někdy výhledově pořídit.

SQM-L zenit 21.32, obzor kolem 20.90 (směr Plzeň) až 21.02. Minimální teplota -13.7 a RH až k 90%.

Příspěvek byl publikován v rubrice Výjezdy (jednonoční). Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>