Umístění v soutěži Orion Starshoot Photo Contest 2009

Orion Starshoot Contest 2009 ResultsBěhem července jsem se zúčastnil s několika svými fotografiemi výše zmíněné soutěže a to jednak v kategorii DSO, kam jsem poslal pár svých obrázků, tak i v kategorii sluneční soustavy, kam jsem zaslal pouze jeden snímek a právě ten zvítězil, tj. obsadil dokonce první příčku :-) náhoda.

Je tedy pravda, že od té doby se mi úspěch zopakovat nepodařilo, tedy nafotit stejným způsobem, stejnou technikou stejný objekt – vždy to bylo horší než můj první pokus. Jak známo, pokusné fotografie (neplánované) jsou vždy lepší než předem připravené a vítězně motivované.

Za zmínku stojí způsob pořízení fotografie. Jelikož dobsonova montáž je ze své podstaty statická, tj. nemá kompenzaci rotace Země, Měsíc se mi v zorném poli sám pohyboval a já jen zaostřil CCD kameru a spustil sekvenční snímání obrazu. Tím vznikl jeden pás obrázku složen ze zhruba 150ti dílčích snímků. Fotografie je složena ze tří takových „pásů“. Celou původní fotografii si můžete prohlédnout ZDE.

Příspěvek byl publikován v rubrice Ocenění a úspěchy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>