Zápisník – Březen 2011

4.3.2011 – PÁ – Čbán

Ačkoli jsem na louku dorazil již po 19. hodině, spustil jsem první expozici až po 21. hodině. Jeden důvod zdržení bylo, že se mi rozbil adaptér (konektor samice) z 12ti V na 16V pro montáž, takže jsem ji musel napájet z 12V autobaterie, kde snadno dojde k poklesu napětí, což montáž s GoTo systémem Gemini opravdu tuze nerada. Tím pádem jsem měl v podstatě pořád nastartovaný motor a dobíjel přes kabely. Pak se někdy v půlce seance kamsi ztratila pointační hvězda a ujelo mi pole a přišel jsem o par expozic. Zdržení hodinu. Končil jsem před druhou ranní a nasbíral pouze 3 a půl hodiny dat H-a. K ránu (resp. v druhé půlce noci) jsem sice mohl nafotit RGB pro snímek M81/M82, ale nebyla chuť se pouštět do větších akcí a jel jsem jako první domů. Fotili jsme s Davidem a Liborem a též přijel jeho bratr s manželkou a 8“ Dobsonem, pročež jsem se podíval alespoň na pár DSO objektů a planetu Saturn, kterou jsem už dva roky neviděl.

Poučení z výjezdu? Že fotit H-alfu na tmavé obloze (oproti obloze v Praze) má smysl. Mám evidentně lepší poměr SNR (signal to noise ratio).

6.3.2011 – NE – Čbán

Tentokrát jsem vzal jen jednu sestavu (obvykle vozím dvě, jednu jako náhradní), ale tu maximalistickou, tj. Edžiku (EdgeHD 11“ SCT) na Losmandy G-11 a kameru MII G3-11000. Večer nepatrně foukalo a tak jsem se postavil netradičně na okraj louky k lesu, čímž jsem přišel o možnost fotit M106, neboť ta byla „v lese“. Vše šlo hladce a už po osmé hodině jsem mohl začít fotit. Jen ustaveno jsem měl nějak hůře, protože jsem dokázal upointovat jen 2 minuty dlouhé expozice bez protažení hvězd vlivem ujíždění pole. Testoval jsem M82. Jelikož se mi posledně s touto sestavou dařilo fotit pětiminutovky zkusil jsem ustavit metodou rotace pole, což se mi ale nějak nedařilo až jsem to rozladil úplně. Další ustavení přes PH (polární hledáček) bylo stejně dobré/špatné jako to minulé a opět jsem skončil u dvouminutovek. Do třetice všeho dobrého se mi nepodařilo dosáhnout zlepšení. Takže jsem ztratil spoustu času a nakonec fotil M106 sice od půlnoci do 3 ráno, nicméně použitelných dat mám asi 40 minut na kanál (R/G/B). Z toho snímek nepůjde udělat (moc šumu) a ani se o to pokoušet nebudu. Ranní zdržování hodinu focením flatů je „opruz“, k tomu 40 minut cesta domů a uklízení krámů, takže než se člověk dostane do postele zrodí se ve vesmíru spousta nových hvězd.

2011-03-06-session

Poučení? Musím si udělat nějaký CMS (cable management system), aby mi kabely nevisely všude okolo montáže až na zem a zpět na stolek. Snadno se potom někde zachytí a zlobí pointace. Dále, že Murphyho zákony fungují. Posledně jsem fotil krátkým ohniskem a kluci mě zlobili častým konstatováním „dnes je nějaký dobrý seeing“ a to i přesto, že jsem jim o tom zakázal mluvit (litoval jsem, že nefotím Edžikou). No a dnes to bylo výrazně horší, takže jsem si to zase naplánoval nevhodně.

8.3.2011 – ÚT – Praha

Do práce jsem si vzal minimalistickou sestavu, pro jistotu, kdyby bylo náhodou zase hezky. Už se také potřebuji vyspat, po tom maratónu posledních dnů. Abych také jednou udělal „pořádný“ snímek, chce to hodně moc dat. Proto jsem opět fotil IC410, tentokrát v OIII abych doplnil poslední kanál na alespoň 6 hodin celkových dat.

Vše šlo docela dobře (až na to, že jsem tentokrát komplet zapomněl autobaterii a „jel“ vše rovnou z auta, tj. opět nastartováno), jen jsem měnil pointer SW 80/400 za miniBorg 71/400 a zkoušel různé nastavení pointace. Naučil jsem se dělat snímky s FWHM 1.2px i po 10ti minutách. Poučení? Pointace je alfou a omegou celého našeho focení (spolu s precizním zaostřením). Obojí musí být perfektní. Pokud jedna je špatně, druhá může být také špatně a nepozná se to (sice kulaté hvězdy ale velké a neostré). Je to děsná věda. Poslední nastavení jsem ale pochopitelně již zapomněl, protože jsem od té doby 3 týdny nefotil.

2011-03-08-session

19.3.2011 – SO – Linz, Rakousko

Největší úplněk za několik posledních let, kdy Měsíc prochází přízemím (perigeum) a je od nás vzdálen nějakých 356 tisíc kilometrů jsem pozoroval pouze neozbrojeným okem (tj. bez dalekohledu) v rakouském městě Linz, kde jsem byl zrovna na konferenci. Fotografie kompaktním fotoaparátem se nekvalifikovaly k veřejné prezentaci. Prostě malinký Měsíc nad městem.

24.3.2011 – ČT – Ornella, Livinallongo del Col di Lana, Itálie

Tak nebylo úplně jasno (trocha vysoké oblačnosti), neměl jsem s sebou kompletní výbavu, jen tu nejmenší za účelem focení startrails, ale přesto jsem vyrazil obhlédnout terén s chutí něco vyfotit. Problém a příčina neúspěchu bylo, že jsem si doma zapomněl destičku na stativ, resp. tu drobnost, která spojuje tělo DSLR se stativem :-( . Naměřil jsem alespoň SQM-L zenit 21.20 v čase 20:53. Škoda pěkné, skoro jasné, alpské noci. Tak holt opět příští rok.

Příspěvek byl publikován v rubrice Výjezdy (jednonoční). Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>