29.3.2011 – ÚT – Test měření PE montáže

Konečně jsem se dostal k dlouho očekávanému měření PE montáže Losmandy G-11 Gemini GoTo (out of stock, bez úprav, koupena v únoru 2010). Jako obvykle jsem byl na seanci nepřipraven a musel jsem si číst nápovědu, jak postupovat krok za krokem přímo v terénu. To může (a jistě) má vliv na to, jak akce dopadne.

K testování jsem použil dalekohled TS Individual 152/900 a kameru Atik 314L+, abych měl rozlišení obrazu alespoň 1.5 arcsec na pixel, jak je v návodu k software PEMPro V2 doporučeno. K montáži jsem se připojil přes Gemini ASCOM driver verze 1.0.17 a kameru ovládal přes MaxIm DL. Prvotní nastavení jsem provedl již někdy před půl rokem, kdy jsem software zakoupil, takže jsem přeskočil „Mount Wizard“ a začal s „Calibration Wizard“, po připojení k montáži a ke kameře. PEMPro je naštěstí „user friendly“ a tak lze postupovat poměrně snadno podle návodu. Nejprve jsem namířil dalekohled do míst, které mi program poradil, pak si sám spočítal rozlišení obrazu (jen jsem označil začátek a konec hvězdné star-trail, která vznikla tím, že PEMPro na chilku vypnulo trackování montáže). No a pak už došlo na stisk tlačítka Start v záložce Acquire Data.

PEMPro - Acquire Data

Nahrál jsem celkem 7 vzorků úplného otočení šneku (perioda u G-11 je 4 minuty) a nechal PEMPro vytvořil PE křivku.

PEMPRO_curve1

PEMPro - Create PE Curve

Z frekvenčního spektra jsem nebyl moc moudrý.

PEMPRO_freqspec1

PEMPro - Frequency Spectrum

Test přes Start/Stop Playback na záložce Program Mount nedopadl nijak (asi se mi rozostřil dalekohled, že nebylo poznat rozdílu v jedné 4 minutové expozici) a hlavně jsem nenalezl z nějakého důvodu záložku Gemini L4 pro nahrání PE křivky přímo programem do montáže. Takže budu muset prozkoumat Internet a přijít na to, jak křivku do montáže dostat. Prozatím jsem přeinstaloval všechny ASCOM ovladače na mém Windows 7 boxu, protože mi po nedávném zhroucení PC přestalo jakékoli ASCOM spojení fungovat. Nezbývá, než se podívat do návodu a příště být úspěšnější. Jinak +-5″ (peek to peek 7.34″) je solidní výsledek, který pokud se podaří přes PEC ještě vylepšit budu v sedmém astronomickém nebi.

PEMPRO_record1

PEMPro - Start Playback, Program Mount

Nicméně po 4 hodinách hraní si s montáží mi to nedalo, abych neotestoval nějakou krátkou expozici (nafotil jsem asi hodinu a půl použitelných dat) touto fotografickou sestavou a neotestoval novou pointační kamerku MII G1-0300. Dalekohled 152/900 ve spojení s Atikem 314L+ bude „vražedná“ kombinace, pointace se zdá taktéž chodí pěkně, byť mám ke kamerce ještě drobné výhrady.

2011-03-29-session

Z technického hlediska jsem tentokrát „odpálil“ nabíječku autobaterií (nějak divně se z ní zakouřilo), když jsem potřeboval doplnit energii. No a flat fieldy jsem musel fotit na malý A4 panel, protože A3kový jsem odprásknul zas posledně při focení přes Edžiku. Takže jako po každé správné seanci následuje servisní činnost a opravy :) . Mít prostě dvě kompletní a hlavně funkční – provozuschopné – astrofoto sestavy je nadmíru obtížné.

Příspěvek byl publikován v rubrice Pokusy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>