Jaké bylo počasí v ČR – Červen 2011

CRS příchodem jara a teplejších měsíců začíná být i více jasných nebo alespoň polojasných nocí. Taktéž předpovědi počasí mají v tomto období vyšší úspěšnost (že by až 50%? :) ). Následující článek odhaluje, jaké bylo počasí minulý měsíc, tedy v červnu roku 2011.

Jako fotiče noční oblohy nás, narozdíl od běžných smrtelníků, zajímá počasí ve smyslu oblačnosti a to zejména během noci. Data, použita k „výrobě“ mapy oblačnosti byla získána průběžně ze serveru FLYMET. Každý den „mapují“ celkovou oblačnost na území ČR v čase od 21hod UT do 02hod UT následující den. Snímky jsou získávány každou hodinu, neboť oblačnost se po našem území pohybuje poměrně vysokou rychlostí.

pocasi_2011_cerven

Průměrná oblačnost v ČR během nočních hodin

Mapa zobrazuje průměrnou oblačnost (nikoli celkovou), tj. místa tmavé barvy byla častěji bezoblačná (resp. po relativně delší časový okamžik bezoblačná), než-li místa světlé barvy. Teoreticky by mohla nastat paradoxní situace, kdy tmavší místo na mapě bude znamenat pouze častý výskyt nízké oblačnosti (nikoli stav jasné oblohy), obzvlášť, pokud jinde bude „ještě hůře“ (a třeba trvale). Naštěstí se jedná o několikadenní mapu složenou v průměru ze 180ti snímků a tudíž by k abnormalitám nemělo docházet. Mapa má tedy určitou vypovídající hodnotu o minulosti.

Příspěvek byl publikován v rubrice Všeobecné (počasí). Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>