28.2. až 2.3.2011 – PO/ÚT/ST – Praha

Pondělí

Vzhledem k aktuální předpovědi počasí na následující dny i noci, která vypadá, z pohledu na satelitní snímky, potvrzena jako příznivá, rozhodl jsem se naložit do práce nějakou minimální sestavu. A nejméně hodinu či hodinu a půl času pracovního dne ušetřím tím, že nikam nepojedu a budu fotit jako v době, kdy jsem úplně začínal, tj. rovnou z Prahy 6.

Plán co fotit byl jasný, neboť jej již od loňské zimy mám vymyšlen (byť jsem doufal, že na něj „půjdu“ s delším ohniskem pro větší detail). Vzhledem ke konci zimní sezóny mi ovšem objekt mého zájmu – IC410 – brzy zapadne. To na druhou stranu tolik nevadí, alespoň půjdu včas spát. Dále to má výhodu, že začínám fotit v nadhlavníku a končím na západě kolem půlnoci, kdy už je většina světel zhasnutá a navíc mám na západě nejlepší pražskou oblohu – a z letiště už tolik letadel také nestartuje. Centrum města mám na jihu či jihovýchodě.

Vše celkem funguje jak má, jen někdy v průběhu focení mi nějak divně blbne pointace a mám stále větší hvězdy, ale přitom mám perfektně zaostřeno. To si ověřím krátkou, 30ti vteřinovou expozicí, kde mám hvězdy ostré. Odhalený problém je zároveň poučením z této seance. Kabel od pointační kamery je krátký a vzhledem k pohybu sestavy v průběhu dvou hodin focení došlo k jeho napnutí a tím pádem k divokému grafu pointace s následkem větších než malých hvězd v obraze. Takže potřebuji delší napájecí kabel ke kameře nebo méně (či vůbec) nevysunovat nohy stativu.

Celkem jsem nafotil asi 3.5 hodiny snad použitelných dat v H-alfě.

Úterý

Opakování je matka moudrosti a tak opakuji včerejší „celkem úspěch“. Jediné v čem se seance liší je, že místo Ha fotím přes filtr SII a že ke konci focení mám u pointeru naopak napnutý kabel od vyhřívacího pásku – takže poučení pro příště? Povolit i kabely vepředu a zkontrolovat dostatečnou volnost pro plynulý pohyb montáže během těch pár hodin focení.

Vzhledem k tomu, že tentokrát šlo vše zcela neočekávaně hladce (a ani kompozici jsem nemusel složitě nastavovat, protože jsem kameru z dalekohledu noc předtím nesundaval a tudíž jsem se nezdržoval rotátorem a orientováním kamery na předchozí H-alfa snímek) podařilo se mi nafotit více jak 4 hodiny SII dat.

SQM o půlnoci 19.06 :-)

Středa

Když už je jednou za sto let tak nadějné počasí, byla by škoda i přes narůstající únavu dnes nefotit. Takže sbírám síly a hurá pro OIII data objektu IC410, který s oblibou nazývám spermie. Motivace mít zas jednou HST obrázek je veliké afrodiziakum.

Jako obvykle, začínám fotit před osmou hodinou a končím kolem půlnoci, kdy už je objekt opravdu nízko a obzvlášť na vlnové délce kolem 500nm je to hodně poznat i přes „šířku“ pásma propustnosti použitého filtru – 3nm. I na pražské obloze to „jde“, ale je poznat, že úroveň pozadí (min ADU) je vyšší než na tmavé, třeba šumavské obloze.

Pokud použiji všechna data, mám přesně 4 hodiny. Jako vždy při úzkopásmovém focení s Atikem 314L+, dělám 10ti minutové expozice a chladím na -10 stupňů Celsia.

Škoda, že nemám svoji „pevnou“ pozorovatelnu někde v místě s temnou oblohou, protože to bych mohl využít v podstatě již téměř týden trvající příznivé počasí (obzvlášť v druhé polovině noci, kdy já nefotím, protože krátkým ohniskem na malé galaxie nedosáhnu) a mohl jsem teoreticky nasbírat neuvěřitelné množství dat. Ale i tak jsem rád, že mám alespoň 10 hodin během posledních 3 nocí. Příští rok se zaměřím po západu mléčné dráhy na vyhlídnutou LBN (Lynds’ not so Bright Nebula) v souhvězdí Draka. Takhle mám poloviční využitelnost noci, což je škoda (plním plán jen na 40%). Přesto díky za toto počasí, které je v tuto chvíli již 9x lepší než za celou loňskou zimu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Výjezdy (jednonoční). Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>