25.2.2011 – PÁ/SO – Šumava

Letos se mi to podařilo poprvé, fotit tak, jak bych si to optimálně představoval, tj. na dvou sestavách paralelně, pro využití celé jasné noci na maximum. To lze ale jen v případě, kdy bude jednoznačně po celou noc krásně jasno.

První sestava byla začátečnická klasika, tj. montáž HEQ-5, Borg 77, Atik 314L+, pointer SW Achro 80/400 a QHY5. Tuto lehkou sestavu jsem zprovoznil jako první. Bohužel se mi nepodařilo správně polárně ustavit montáž, protože jsem si doma zapomněl středový díl, který po utažení zajistí stabilitu stativu a tak po nasazení dalekohledů stačí do montáže jen trochu drcnout a je to mimo. I proto jsem fotil jen 2 minutové expozice přes L filtr a objekt jsem zvolil tak, abych se nemusel po celou noc starat o překládání montáže po průchodu meridiánem. Další problém byl s kamerou QHY5, kdy se mi nedařilo najít vhodnou pointační hvězdu ani po odečtení dark framu a delší expozici. Řešení bylo nastavit kameře gain (zisk) na 100%. Pointační graf na ne zcela perfektně ustavené HEQ-5 nebyl ale nikterak hladký, jak jsem zvyklý z Losmandičky. Navíc se mi asi po 18ti minutách zasekly Windows XP (spíše za to mohl ovladač kamery) a sestava přestala fotit. Naštěstí jsem ji kontroloval a po 20ti minutovém zdržení zas vše zprovoznil. A fotilo to samo asi 4 hodiny, než se počítač seknul znovu. To jsem ale už jen nafotil flaty a sestavu rozebral. Poučení – test Baader UV/IR cut filtru v kombinaci s Lkem dopadl výborně, protože testovací 30ti vteřinová expozice obsahovala průměrné FWHM hvezd kolem 1.31px, což je perfektní výsledek (zatím s Borgem 77/F4.3 při RGB focení nedosažený).

Druhá sestava byla moje maximalistická, kdy kombinuji největší možnou aperturu s velkým CCD senzorem. Dalekohled EdgeHD 11“ totiž po odečtu centrálního stínění sebere 12x více světla než malý Borg 77. No a velká kamera má 14.3x větší čip. Než jsem se dostal k montáži této maxi sestavy, nechal jsem Edžiku, jak dalekohled přezdívám, venku ochlazovat na okolní teplotu (která byla i podle předpovědi poměrně konstantní po celou noc, cca -11 stupňů Celsia a bezvětří). K pointaci jsem použil malý a lehoučký objektiv Samyang s T2 závitem, aperturou 62mm a ohniskovou vzdáleností 500mm a vysoce citlivou, chlazenou kameru Atik 16ic. Před meridián flipem nebyly 5ti minutové expozice úplně kulaté, ale po flipu (přeložení montáže) už to šlapalo jako hodinky a já nemohl věřit tomu, že fotím 5 minut R-G-B a to ještě k tomu bez přeostřování a v cyklu po sobě. Zaostřeno jsem měl tak nějak od oka, neboť jsem doma zapomněl velkou Bahtinovu masku. Toto jsem nikdy za své téměř tři roky focení nezažil a uznávám, že apochromatická sestava – zrcadlo má hodně do sebe a navíc SCTčko neprodukuje difrakční paprsky od hvězd, což já „nesnáším“. Nafotil jsem o malinko více dat než hodinu na kanál (12-13 expozic). Při focení flat fieldu jsem neměl na EL-panel potřebně velký papír pro snížení jasu panelu, což jsem ale vyřešil tak, že jsem invertoru dal místo 12V jen 4.5 Voltu a ono to fungovalo.

Takže sice jsem doma zapomněl asi celkem 3 věci a měl den „blbec“, když jsem rozflákal hrnek, talířek a konvici během jednoho odpoledne a tudíž se bál brát dnes do rukou zrcadlo (abych ho neupustil na zem), tak jsem odjížděl velmi spokojen.

Poučení – nevýhoda maxi sestavy je, že než ji člověk zprovozní, je půlka noci pryč a tudíž čas získaný focením velkou aperturou je kompenzován pracností systém zprovoznit. Celkově je vlastní expoziční čas o dost nižší než s malou a jednoduchou sestavou, kdy můžu začít fotit po 30-40ti minutách od příjezdu na louku. A taky potom to balení, kdy jsem s focením končil ve 3, ale domů odjížděl až v 5 ráno. Tolik krámů dostat do malého auta je opravdový logistický oříšek.

Příspěvek byl publikován v rubrice Výjezdy (jednonoční). Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>