23.2.2011 – ST – Testování z domova

Úkol zněl jasně. Otestovat nový, šestipalcový, achromatický refraktor TS Individual 152/900 s 2.5“ rovnačem od TS na full frame CD kameře G3-11000. První poznatek – dalekohled je to hezký, ale poněkud těžký (snad 12kg) a to především „na předek“. To ale tolik nevadí, protože kamera vzadu je rovněž těžká. Původní záměr nahradit držadlo pro manipulaci s dalekohledem lištou na pointer vzala proto velmi rychle „za své“. Bez držadla se s dalekohledem manipulovat nedá. Hlavní lištu, na které je dalekohled upnutý, jsem z původní V-čkové nahradil 3“ typu Losmandy/CGE. Dále jsem k samotné OTA dalekohledu koupil rovnou „lepší“ výtah, 3“ Baader Steeltrack.

Sestavené monstrum vypadalo úctyhodně, ovšem už na pohled se dalo tušit, že zde může být něco v nepořádku. Ohnisková vzdálenost soustavy 900mm napovídá, že kamera bude vzdálena od hlavní čočky o zhruba 90cm. No a jelikož vlastní OTA dalekohledu je hodně krátká, lze zaostřit (v této prvotní konfiguraci) až po vysunutí výtahu o téměř 9cm (nemluvě o tom, že spolehlivá aretace výtahu v poloze, kdy ostřím na hvězdu v nadhlavníku je jaksi nelehká). No a jelikož je na jeho konci přimontovaný rovnač pole s backfocusem 92mm dává to dohromady rameno o téměř 20ti centimetrech délky, na kterém je „pověšena“ 1.75kg vážící CCD kamera. To pochopitelně nedělá dobrotu a jelikož jsem tu noc neměl připravený náhradní plán, zkusil jsem vyfotit nějaký emisní objekt v režimu binningu 3×3 abych potlačil mírně ujeté hvězdy.

I tak se mi výsledný snímek zdá dost nedokonalý a špatně zaostřený. Jediné pozitivum je, že naměřený signál odpovídá teoretickým předpokladům, tj. že bych s touto sestavou měl mít asi 5ti násobný světelný zisk při dvojnásobně velkém zorném poli oproti mé obvyklé, malé sestavě (Borg 77/F4.3 a Atik 314L+). To za cenu mnohem většího nákladu a citlivosti na počasí – vítr.

Poučení je takové, že budu muset prodloužit tubus dalekohledu, resp. jeho zadní část tak, abych zaostřil při vysunutí okulárového výtahu pouze o centimetr nebo dva. Budu tedy shánět někoho, kdo umí na zakázku vyrobit potřebné tubusy a specifické závity (lidi hlaste se, prosím :-) ).

Příspěvek byl publikován v rubrice Pokusy, Výjezdy (jednonoční). Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>