6.2.2011 – NE – Testování z domova

Večer bylo venku nějak podezřele. Sice jasno, ale s mírnou vysokou oblačností. Pročež jsem se chytře rozhodl, že místo nějakého seriozního focení udělám několik testů, když kolem Měsíce na obloze je značné „halo“ a proto to dnes asi nebude mít smysl. Navíc, jako rozený pesimista (trpím fóbií na zataženou oblohu) jsem očekával, z nějakého mě neznámého důvodu, že se stejně za dvě až tři hodiny zatáhne. Pochopitelně vše bylo jinak.

Jen tak jsem ledabyle ustavil montáž, které jsem tentokrát dal 15V, aby měla dostatečné napětí (a já taktéž, zda ten můj bastl přežije první zapojení bez jiskry a požáru). Odměnila mě hladkým chodem a přesnou pointací – hurá, jedna věc se povedla – již opět skáču přes kaluže.

Graf průběhu pointace - Losmandy G11

Tím výčet pozitiv večera končí. Testoval jsem ještě první světlo pro moji novou CCD kameru MII G3-11000 od Moravských Přístrojů ve spojení s vylepšeným dalekohledem Borg 77EDII (nový FTF focuser, nová hlavní trubka, nový držák filtrů). Chlazení jsem zapnul rovnou na -40 stupňů Celsia, neboť venku bylo kolem nuly. Asi po půl hodině přestala kamera pracovat. Výborně. Pozitivum bylo, že jsem nalezl příčinu problémů s kabely za poslední dva měsíce – jelikož moc nevěřím svým výrobkům, zakoupil jsem nedávno několik hezkých a funkčních kabelů s koncovkou do auta. A v tom byl zakopaný pes. Sice pojistku ze 3A jsem vyměnil za 8A, ale právě ji drží a obepíná pružinka, kterou prochází proud při zapnutém zařízení (středový vodič). A ona pružinka, jak jsem zjistil, je tuze, ale opravdu tuze tenká. Takže když jí prochází takových 5 ampér, začne se zahřívat až nakonec shoří. A právě teď mi propálila komplet černý, plastový konektor do auta. Při chlazení menším výkonem by k tomu došlo třeba později. Naštěstí jsem doma a ne někde na louce, tak problém řeší zásuvka na 220V a adaptér od výrobce.

Tentokrát jsem měl venku druhý foto-laptop. Jelikož člověk je od přírody tvor líný, nezapnul jsem mu napájení řka, že ty dvě hodiny vydrží a pak mě upozorní. Vydržel, ale neupozornil. Následek byl ten, že sice zapnout znovu šel, ale Windows 7, což je OS na tomto laptopu instalovaný, jednou nabootoval, ale nic nešlo dělat (mrtvý task manager). Nějaký proces stále „sahal“ na HDD, ze kterého se linuly podivné, periodický se opakující zvuky. Vypnu to, zapnu to. Nastartuji režim nouze, obnovím systém, přebootuji. Nic. Vůbec nic (už ani režim nouze nejde). Záchranné CD pro tento systém rovněž selhalo – zkoušel jsem všechny dostupné prostředky pro obnovu, testoval HDD a souborový systém, … . V Linuxu smazal z Windows partition stránkovací a jiné dočasné soubory, nic. Trvalo mi nejméně 8 hodin, než jsem počítač znovu zprovoznil. Magická utilita se jmenuje MSConfig. Jí jsem vypnul všechny běžící služby v systému a ejhle, systém běží jako po másle, bootuje mnohonásobně rychleji, neotravují mě žádné nevyžádané služby a updaty, ale hlavně – fungují všechny programy, které pro práci používám a samozřejmě i ovládání všech připojených CCD kamer :-) .

Z vlastních astronomických testů jsem zjistil, že Borg nějak přiměřeně, rozumně „kreslí“ – naštěstí pixely o velikosti 9um „snesou“ téměř všechno i v poli 36x24mm. Případně při bin 2×2 je pole naprosto v pořádku. V druhé fázi testů jsem konečně posadil na montáž dalekohled Celestron EdgeHD s aperturou 11“. Jelikož nemám stále přimontovaný hledáček a Měsíc již zapadl, nebylo se při ustavování GoTo systému „čeho chytnout“ (ohnisko 2800mm je bez hledáčku problematické). Zkusil jsem tedy fotit náhodná hvězdná pole. Seeing byl tu noc nejspíš mizerný, protože jsem dostal uspokojivé výsledky (kresbu v poli), až při binningu 4×4. Obávám se, že budu muset někdy dalekohled zkolimovat, či kolimaci alespoň ověřit chytrým programem.

Více jsem bohužel tu noc nestihl, díky nefunkčnímu laptopu. Stále tedy nemám změřenou PE montáže. A ani jsem nic nevyfotil a nakonec bylo celou noc úplně jasno :-( .

Příspěvek byl publikován v rubrice Pokusy, Výjezdy (jednonoční). Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>